О НАМА

Студентски културни центар Нови Сад је Установа основана 1993. године и од великог је значаја за културни живот младих у Новом Саду.

Програмско деловање Установе одвија се кроз књижевно, позоришно, музичко и ликовно стваралаштво, инсистирањем на правим уметничким вредностима, чиме врши образовну улогу код младих. Посебно место припада младим талентима и њиховом афирмисању.

Најзначајније манифестације у продукцији СКЦ НС су: РИТАМ ЕВРОПЕ, To Be.Punk.Festival, НОВОСАДСКИ СТРИП ВИКЕНД, ФЕСТИВАЛ САВРЕМЕНОГ ПЛЕСА TANZ PLATZ, ПОЗОРИШНИ ФЕСТИВАЛ УПАД.

У области позоришног стваралаштва СКЦ Нови Сад организује гостовања позоришних представа разних позоришта, како професионалних тако и аматерских. Такође, у оквиру сопствене позоришне продукције СКЦ НС партнерски реализује низ позоришних представа са формалним и неформалним позоришним трупама.

У области ликовне уметности организују се изложбе студената Академије уметности, као и различити уметнички пројекти у сарадњи са другим уметничким асоцијацијама, из земље и региона.

У области књижевног стваралаштва активност је усмерена на сарадњу са афирмисаним писцима, али и са младим ствараоцима. Организују се књижевне трибине у облику тематских циклуса, промоција књига, књижевних часописа и стрип издања, промоције часописа у којима млади први пут објављују своје радове, док посебно место заузима издавачка делатност.

У области музичког стваралаштва пажња се посвећује музичким талентима организовањем наступа студената Академије уметности. Осим концерата класичне музике СКЦ Нови Сад редовно организује и концерте рок музике младих бендова, што је и мисија Установе. Концерти афирмисаних бендова из земље и иностранства такође су саставни део програмских активности. 

Такође се бавимо организацијом великог броја говорних програма, радионица, промоција књига и музичких издања, како из сопствене продукције, тако и других издавача. У нашем програмском простору публика има прилике да посећује и разне врсте берзи (стрип, винил, берзе дизајна, ручних радова…).

На годишњем нивоу СКЦ НС реализује преко 60 концерата, 40 колективних и самосталних изложби, 40 говорних програма, радионица и берзи, две позоришне представе, 10 књижевних/музичких издања и њихових промоција и четири велика фестивала.

Посећеност програма креће се од неколико десетина посетилаца на мањим програмима (радионицама, изложбама…) до неколико десетина хиљада на великим фестивалима. 

Своје програме СКЦ НС реализујена две локације:

• ФАБРИКА И
• БРОД ТЕАТАР

СКЦНС је добитник Октобарске награде Града Новог Сада 2011. године за допринос у области културе и образовања, допринос унапређењу мултикултуралности и утицај на друштвени живот младих.

СТУДЕНТСКИ КУЛТУРНИ ЦЕНТАР НОВИ САД