Студентски културни центар Нови Сад је Установа основана 1993. године и од великог је значаја за културни живот младих у Новом Саду.

Програмско деловање Установе одвија се кроз књижевно, позоришно, музичко и ликовно стваралаштво, инсистирањем на правим уметничким вредностима, чиме врши образовну улогу код младих људи. Посебно место припада младим талентима и њиховом афирмисању.

Најзначајније манифестације у продукцији СКЦ НС су: РИТАМ ЕВРОПЕ, TO BE PUNK ФЕСТИВАЛ, НОВОСАДСКИ СТРИП ВИКЕНД, НЕДЕЉА ПОЗОРИШТА…

У области позоришног стваралаштва СКЦ Нови Сад организује гостовања позоришних представа разних позоришта, како професионалних тако и аматерских. Такође, у оквиру сопствене позоришне продукције СКЦ НС партнерски реализује низ позоришних представа са формалним и неформалним позоришним трупама.

У области ликовне уметности организују се изложбе студената Академије уметности као и различити уметнички пројекти у сарадњи са другим уметничким асоцијацијама, из земље и региона.

У области књижевног стваралаштва активност СКЦ-а је усмерена на сарадњу са афирмисаним писцима, али и са младим ствараоцима. Организују се књижевне трибине у облику тематских циклуса, промоција књига, књижевних часописа и стрип издања, промоције часописа у којима млади први пут објављују своје радове, док посебно место заузима издавачка делатност.

У области музичког стваралаштва пажња се посвећује музичким талентима организовањем наступа студената Академије уметности. Осим концерата класичне музике СКЦ редовно организује и концерте рок музике младих бендова, што је и мисија Установе. Концерти афирмисаних бендова из земље и иностранства такође су саставни део програмских активности СКЦ НС. Музичка издавачка продукција броји до сада 96 издања – ЦД диска.

Такође се бавимо организацијом великог броја говорних програма, радионица, промоција књига и музичких издања како из сопствене продукције тако и других издавача. У нашем програмском простору публика има прилике да посећује и разне врсте берзи (стрип, винил, берзе дизајна, ручних радова…).

На годишњем нивоу СКЦ НС реализује преко 60 концерата, 40 колективних и самосталних изложби, 40 говорних програма, радионица и берзи, 2 позоришне представе, 10 књижевних/музичких издања и њихових промоција и четири велика фестивала.

Посећеност програма креће се од неколико десетина посетилаца на мањим програмима (радионицама, изложбама…) до неколико десетина хиљада на великим фестивалима.

Своје програме СКЦ НС реализује на две локације:

• ФАБРИКА И
• БРОД ТЕАТАР

ФАБРИКА, програмски простор Установе Студентски културни центар Нови Сад налази се на Булевару Деспота Стефана 5, у Кинеској четврти. Положај и величина објекта су идеални за програмско-концептуалну намену јер поседује велики интегрални простор који може да прими велики број посетилаца. Површина фабрике од 430 м2 пружа низ могућности, трансформације простора и прилагођавање разним програмским дешавањима, што га чини јединственим у Новом Саду. ФАБРИКА, као нови програмски простор на културној мапи града, селекцијом и продукцијом програма, њиховом посећеношћу и утицајем на културну политику доприноси промоцији ширег окружења у којем се налази, као „будући АРТ КВАРТ“.

БРОД ТЕАТАР је пловећи културни центар на води, где се већ десету годину заредом реализују културни програми. Дугачак је 34 м и широк 7,4 м са капацитеом од 150 људи на самом броду, али када је укотвљен програм са обале може да прати и до 800 гледалаца. До сада је Брод Тетар био кључни актер у неколико европских пројеката пловећи целом дужином Дунава и посећујући велике градове на његовој обали. Док је укотвљен у Новом Саду публика има прилику да прати разноврсне културне програме са дунавске обале, од концерата, позоришних представа, плесних и музичких фестивала, до изложби, радионица и промоција.

СКЦНС је добитник Окторбарске награде Града Новог Сада за 2011. годину за допринос у области културе и образовања, допринос унапређењу мултикултуралности и утицај на друштвени живот младих.

 

СТУДЕНТСКИ КУЛТУРНИ ЦЕНТАР НОВОГ САДА

Др Илије Ђуричића 3, Нови Сад

Телефон: 021/6 350 744
Тел/ Факс: 021/6 350 579

 

април 2020.
П У С Ч П С Н
« мар    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Desinged by Adverting 2019