ФАБРИКА

У пролеће 2010. СКЦНС је добио у закуп напуштени магацин, који ће служити као програмски простор, површине 430 квадратних метара у Кинеској четврти (Булевар Деспота Стефана 5).

 

После 17 година као гост организатор Установа Студентски културни центар Нови Сад је пред новим изазовом и обавезом да одржи и подигне квалитет досадашње продукције (концерте класичне и алтернативне музике, говорне програме, позо­ришне представе и изложбе, до бројних музичких издања, књига, стрип албума…) у чему ће нам Фабрика свакако помоћи.

Концертом „Покретна и непокретна имовина 2“ (где су наступили бендови из продукције СКЦНС) 26. марта 2010. Фабрика је стављена у погон. За годину и по дана, простор је претрпео значајну реконструкцију и од запуштене, складишне хале без струје и воде, дотрајалог крова и мемљивих зидова, ушао у фазу из које ће врло брзо попримити облик правог програмског простора.

Нова димензија културне понуде, коју нам поседовање Фабрике омогућује: стабилност и континуитет, стратешки приступ организовању догађаја, посебни програми за одређене циљне групе и едукациони програми.

Наша отвореност за сарадњу и жеља за умрежавањем даће легитимитет постојању овог простора, који је недостајао граду, и поспешиће не само наш рад, већ и рад осталих Установа, удружења и неформалних група која се баве културом у Новом Саду и шире.

Коначно је СКЦ у свом простору организовао сопствене фестивале као што су To Be Punk фестивал, Новосадски стрип викенд, изложбе и трибину у склопу манифестације Ритам Европе.

Након десет година нашег деловања у Фабрици публика је могла да присуствује многобројним трибинама, гоорним програмима, позоришним представама, концертима, фестивалима,  и програмима из области ликовне, примењене и визуелне уметности, дизајна и архитерктуре, филмске и уметничке игре.

ФАБРИКА је била зачетник претварања такозване КИНЕСКЕ ЧЕТВРТИ, где се и налази,  у АРТ КВАРТ, главни адут Новог Сада приликом кандидатуре, како за Омладинску престоницу Европе 2019, тако и културну престоницу Европе 2021.