Izložba „Likovni prostori časopisa Umetnički pregled“ u KS Svilari

Izložba „Likovni prostori časopisa Umetnički pregled“ biće otvorena 5. maja 2022. godine u 18 časova, u Maloj sali Kulturne stanice Svilara, kada će biti upriličeno i predavanje o časopisu „Umetnički pregled“ koje će održati autorke izložbe dr Zoja Bojić i dipl. inž. arh. Ana Mihailović. Postavka traje do 15. maja 2022. godine.

„Umetnički pregled“ je naš prvi časopis posvećen likovnim umetnostima. Izlazio je mesečno, sa nekoliko dvobroja, od oktobra 1937. do aprila 1941. u Beogradu, kao izdanje Muzeja kneza Pavla, danas Narodnog muzeja. Pokretač publikacije i njen glavni urednik bio je istoričar umetnosti, književnik i istoričar književnosti dr Milan Kašanin (1895-1981), prvi upravnik Muzeja kneza Pavla, od 1935. do 1944. godine. Za časopis su, pored Milana Kašanina, pisali Jovan Dučić, Isidora Sekulić, Ivo Andrić, Branko Lazarević, Vladimir Vujić, Svetozar Radojčić, Pavle Vasić, Todor Manojlović, Đorđe Oraovac, Predrag Milosavljević, Milo Milunović, Branko Popović, Đorđe Mano-Zisi, Aleksandar Deroko, Miloš Đurić, Georgije Ostrogorski i drugi.

„Likovni prostori časopisa Umetnički pregled“ je izložba koja prikazuje pedesetak tabli odabranih uvećanih stranica ovog značajnog časopisa. Sve stranice časopisa Umetnički pregled u vlasništvu Gordane i Nikole Mirkov skenirane su u Biblioteci „Milutin Bojić“ u Beogradu i dostupne su u digitalnom repozitorijumu ove institucije. Oblikovanje arhivskog materijala i realizacija izložbe „Likovni prostori časopisa Umetnički pregled“ urađeni su u produkciji Ustanove Studentski kulturni centar Novi Sad.

Izložba predstavlja sastavni deo međunarodnog skupa „Likovno i književno u časopisu Umetnički pregled (1937-1941)“ Instituta za književnost i umetnost, koji je održan od 3. do 5. septembra 2020. godine u Beogradu. Domaćin izložbe i naučnog skupa u Beogradu bio je Pedagoški muzej, dok će novosadska publika postavku moći da vidi u Kulturnoj stanici Svilara. Medijski prijatelj izložbe je Radio Beograd Drugi program. Izložba se sastoji iz dve celine, „Umetnički pregled, jedan univerzum likovnog života“, čiji je autor istoričarka umetnosti dr Zoja Bojić, i „Kritika arhitekture u stručnom časopisu Umetnički pregled“, čiji su autori istoričar umetnosti dr Ivan Marković i arhitektkinja Ana Mihailović. Za ovu izložbu, naučni skup i prateću knjigu dr Zoja Bojić je nagrađena Velikom nagradom Srbije za 2020. godinu koju dodeljuje ULUPUDS.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

STUDENTSKI KULTURNI CENTAR NOVI SAD