УПАД је нови позоришни фестивал који покреће Установа Студентски културни центар Нови Сад. УПАД се одржава од 30.10.- 08.11.2019. године у Новосадском позоришту Újvidéki Színház и Гимназији “Лаза Костић”.
Овај фестивал је део активности на међународном ЕУ пројекту “BeSpectActive!” у коме СКЦНС учествује као партнерска организација.

УПАД представља специфичан концепт фестивала чију су селекцију програма направили активни млади гледаоци. Наиме, група младих Селектора предложила је и селектовала све представе које ће бити изведене на овом фестивалу. Поред селекције представа, креирали су назив фестивала, а поверена им је и улога модератора разговора са ауторима који ће се водити након сваке представе. Селектори су група која је формирана од стране СКЦНС за потребе научно уметничког пројекта “БеСпецтАцтиве!” који се бави развојем публике.

Програм фестивала:
Новосадско позориште / Újvidéki Színház  / 20 часова

30.10.2019. „Наши преци, једите са нама“ – Пулс театар, Лазаревац и НП Стерија, Вршац

Наши преци, једите са нама

31.10.2019. „Јесте ли за безбедност?“ – Народно позориште у Београду  https://tinyurl.com/y359obwh

02.11.2019. „Североисток“ – Беоарт и Битеф театар                                https://tinyurl.com/y3a6lkav

05.11.2019. „Талас“ – Омладинско позориште „Дадов“                  https://dadov.rs/predstave/talas/

06.11.2019. „О с(а)вести“ – Хлеб театар, Београд                                          https://tinyurl.com/yxjgoy54

07.11.2019. „Рубиште“ – Шабачко позориште                  https://hocupozoriste.rs/predstave/rubiste

Гимназија “Лаза Костић” / 20 часова

08.11.2019. “Мртво море за почетнке” – Гимназија из Лебана              https://tinyurl.com/y3l2vtzt

Принципи на којима је конципиран фестивал:

  • Брисање граница између професионалног и омладинског театра, између институционалног и ваниституционалног театра;
  • Млада публика као селектор и креатор програма;
  • Друштвена инклузија и развој публике из маргинализованих група младих са смањеним могућностима;
  • Развој критичког мишљења и друштвене дебате;
  • Нема такмичења ни награда.

Након сваке представе публика ће имати прилику да учествује у дебати са ауторима, а разговор ће модерирати наши селектори.

Улазнице за представе можете купити по цени од 500 динара на благајни позоришта и преко Гигстиx продајне мреже. Цена комплет улазница за свих седам представа износи 2.500 динара. За студенте и ученике средњих школа смо припремили попуст, са ценом улазнице за појединачну представу 300 динара, а комплет улазница се може купити за 1.500 динара. Напомена: Комплет улазница може се купити искључиво путем Гигстиx продајне мреже!

О ПРОЈЕКТУ

“BeSpectActive!” jе међународни пројекат који се реализује у оквиру ЕУ програма Креативна Европа – Култура, и који окупља 19 партнера из 15 земаља широм Европе. Установа Студентски културни центар Нови Сад је један од партнера који учествује у овом пројекту.
У фокусу пројекта је развој активне публике и партиципација, као и међународна мобилност уметника. Сваки партнер у својој земљи оснива и развија групу „активних гледаоца“, тзв. „селектора“, са којима ради на пројекту током наредне четири године. Поред формирања групе селектора, активности на пројекту су копродукције позоришних представа. Током четири године сви пројектни партнери ће продуцирати по једну представу. До почетка новембра отворен је конкурс СКЦНС за прикупљање предлога представа. Позив је отворен за све позоришне куће, трупе како професионалне тако и аматерске, омладинске и остале организације које имају адекватну идеју. Продукција представе је планирана током 2020. и почетком 2021. године, а премијера током пролећа 2021. Након што се прикупе предлози путем расписаног конкурса, селектори ће извршити ужу селекцију, а коначну одлуку о избору представе која ће бити продуцирана донеће сви пројектни партнери заједно. Аутори одабране представе путоваће на уметничке резиденције како би радили на истраживању и развоју представе.

Пројекат је подржан од стране Министарства културе и информисања РС и Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Детаљније информације о пројекту можете погледати на www.bespectactive.eu