Студентски културни центар у Новом Саду позива заинтересоване уметнике и организације да учествују на конкурсу за међународну коопродукцију представе у оквиру ЕУ пројекта „BeSpectactive!“

Позив за прикупљање предлога пројеката је отворен од 01.06. до 01.11.2019. године. На овом линку налази се пријавни формулар  који је потребно попунити на енглеском језику и послати на е-маил адресу bespectactivens@gmail.com.

За све додатне информације и консултације можете писати на bespectactivens@gmail.com.

Могуће је и заказивање консултативног састанка ради детаљнијег и прецизнијег упознавања са концептом планиране продукције и пројекта „BeSpectactive!“

Контакт особа: Бојан Милосављевић 064 64 23 685

Продукција представе је планирана током 2020. године и почетком 2021. године, а премијера током пролећа 2021. у оквиру програма Европке престонице културе Нови Сад 2021. За продукцију у Новом Саду пројектом су планирана финансијска средства у износу од 15.500 евра + трошкови 3 уметничке резиденције од 11 дана у Будимпешти, Прагу и Монпељеу. Пројектом су планирана и средства за гостовање представе након премијере у другим партнерским државама. Ансамбл представе може имати до 6 особа .

Пројекат „BeSpectactive!“ је подржан од Министарства културе и информисања Р Србије.

Студентски културни центар у Новом Саду као партнерска организација учествује у пројекту „BeSpectactive!“ који се реализује у оквиру ЕУ програма Креативна Европа – Култура. Носилац пројекта је италијанска организација Килоvат фестивал. Више информација о пројекту можете наћи на интернет страници www.bespectactive.eu.

Основне информације о пројекту:

  • одобрен је у оквиру позива за велике пројекте сарадње ()
  • траје 4 године (2019-2022)
  • укључено је 19 партнерских организација из 15 држава
  • основна тема је развој активне публике и партиципација

Током четири године трајања пројекта планирана је продукција 15 представа. Представе су замишљене као интернационалне копродукције у којима учествује неколико партнерских организација из неколико ЕУ држава. Током рада на свакој представи планирана је реализација 3 уметничке резиденције у различитим државама.

Тема је слободна, али је битно да представе буду ауторске и партиципативне. Партиципативне значи да укључују специфични локални контекст заједница у којима се реализују уметничке резиденције, као и да буду интерактивне са публиком.

Једну од представа продуцираће СКЦ Нови Сад. Продукција представе је планирана током 2020. године и почетком 2021. године, а премијера током пролећа 2021. у оквиру програма Европке престонице културе Нови Сад 2021.

Процедура избора предлога представа које ће бити продуциране у оквиру пројекта је специфична. То значи да ће бити продуцирано 15 представа у 15 држава и да сваки партнер продуцира по једну представу. Сваки партнер прикупља предлоге пројекта у својој држави и представља их другим партнерским организацијама у оквиру заједничких интернационалних састанака који се повремено одржавају у различитим градовима. О избору предлога сваке представе која ће бити продуцирана у оквиру пројекта одлучују сви партнери гласањем на заједничким састанцима. О избору пројектног предлога за продукцију СКЦНС одлучиваће пројектни партнери на састанку у Кортријку (Белгија) који је планиран за половину фебруара 2020. године.