Studentski kulturni centar Novi Sad je Ustanova osnovana 1993. godine i od velikog je značaja za kulturni život mladih u Novom Sadu.

Programsko delovanje Ustanove odvija se kroz književno, pozorišno, muzičko i likovno stvaralaštvo, insistiranjem na pravim umetničkim vrednostima, čime vrši obrazovnu ulogu kod mladih ljudi. Posebno mesto pripada mladim talentima i njihovom afirmisanju.

Najznačajnije manifestacije u produkciji SKC NS su: RITAM EVROPE, TO BE PUNK FESTIVAL, NOVOSADSKI STRIP VIKEND, NEDELJA POZORIŠTA…

U oblasti pozorišnog stvaralaštva SKC Novi Sad organizuje gostovanja pozorišnih predstava raznih pozorišta, kako profesionalnih tako i amaterskih. Takođe, u okviru sopstvene pozorišne produkcije SKC NS partnerski realizuje niz pozorišnih predstava sa formalnim i neformalnim pozorišnim trupama.

U oblasti likovne umetnosti organizuju se izložbe studenata Akademije umetnosti kao i različiti umetnički projekti u saradnji sa drugim umetničkim asocijacijama, iz zemlje i regiona.

U oblasti književnog stvaralaštva aktivnost SKC-a je usmerena na saradnju sa afirmisanim piscima, ali i sa mladim stvaraocima. Organizuju se književne tribine u obliku tematskih ciklusa, promocija knjiga, književnih časopisa i strip izdanja, promocije časopisa u kojima mladi prvi put objavljuju svoje radove, dok posebno mesto zauzima izdavačka delatnost.

U oblasti muzičkog stvaralaštva pažnja se posvećuje muzičkim talentima organizovanjem nastupa studenata Akademije umetnosti. Osim koncerata klasične muzike SKC redovno organizuje i koncerte rok muzike mladih bendova, što je i misija Ustanove. Koncerti afirmisanih bendova iz zemlje i inostranstva takođe su sastavni deo programskih aktivnosti SKC NS. Muzička izdavačka produkcija broji do sada 96 izdanja – CD diska.

Takođe se bavimo organizacijom velikog broja govornih programa, radionica, promocija knjiga i muzičkih izdanja kako iz sopstvene produkcije tako i drugih izdavača. U našem programskom prostoru publika ima prilike da posećuje i razne vrste berzi (strip, vinil, berze dizajna, ručnih radova…).

Na godišnjem nivou SKC NS realizuje preko 60 koncerata, 40 kolektivnih i samostalnih izložbi, 40 govornih programa, radionica i berzi, 2 pozorišne predstave, 10 književnih/muzičkih izdanja i njihovih promocija i četiri velika festivala.

Posećenost programa kreće se od nekoliko desetina posetilaca na manjim programima (radionicama, izložbama…) do nekoliko desetina hiljada na velikim festivalima.

Svoje programe SKC NS realizuje na dve lokacije:

• FABRIKA I
• BROD TEATAR

FABRIKA, programski prostor Ustanove Studentski kulturni centar Novi Sad nalazi se na Bulevaru Despota Stefana 5, u Kineskoj četvrti. Položaj i veličina objekta su idealni za programsko-konceptualnu namenu jer poseduje veliki integralni prostor koji može da primi veliki broj posetilaca. Površina fabrike od 430 m2 pruža niz mogućnosti, transformacije prostora i prilagođavanje raznim programskim dešavanjima, što ga čini jedinstvenim u Novom Sadu. FABRIKA, kao novi programski prostor na kulturnoj mapi grada, selekcijom i produkcijom programa, njihovom posećenošću i uticajem na kulturnu politiku doprinosi promociji šireg okruženja u kojem se nalazi, kao „budući ART KVART“.

BROD TEATAR je ploveći kulturni centar na vodi, gde se već desetu godinu zaredom realizuju kulturni programi. Dugačak je 34 m i širok 7,4 m sa kapaciteom od 150 ljudi na samom brodu, ali kada je ukotvljen program sa obale može da prati i do 800 gledalaca. Do sada je Brod Tetar bio ključni akter u nekoliko evropskih projekata ploveći celom dužinom Dunava i posećujući velike gradove na njegovoj obali. Dok je ukotvljen u Novom Sadu publika ima priliku da prati raznovrsne kulturne programe sa dunavske obale, od koncerata, pozorišnih predstava, plesnih i muzičkih festivala, do izložbi, radionica i promocija.

SKCNS je dobitnik Oktorbarske nagrade Grada Novog Sada za 2011. godinu za doprinos u oblasti kulture i obrazovanja, doprinos unapređenju multikulturalnosti i uticaj na društveni život mladih.

 

STUDENTSKI KULTURNI CENTAR NOVOG SADA

Dr Ilije Đuričića 3, Novi Sad

Telefon: 021/6 350 744
Tel/ Faks: 021/6 350 579

 

april 2020.
P U S Č P S N
« mar    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930  

Desinged by Adverting 2019