Studentski kulturni centar Novi Sad po prvi put dobija svoju zgradu

Studentski kulturni centar Novi Sad će, za godinu i po dana, dobiti novi objekat u svom vlasništvu, u kom će se na 3500 kvadratnih metara, smestiti koncertna sala sa 200 sedišta, galerija, kancelarije, kao i prostori za druge kulturne i umetničke sadržaje koje organizuje SKCNS.

Trenutno se na parceli na adresi Vladimira Perića Valtera 5 nalazi montažni objekat poznat kao Mala menza čija dekonstrukcija je u toku, nakon čega će početi izgradnja novog objekta. Gradilište su danas obišli predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, pokrajinski sekretar za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost prof. dr Zoran Milošević, rektor Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Dejan Madić, direktor SKC Novi Sad Obrad Škrbić, generalni direktor izvođača radova GAT DOO Dejan Slijepčević i šef gradilišta Zoran Đenadija.

„Ovo je istorijski trenutak za našu Ustanovu Studentski kulturni centar Novi Sad, s obzirom na to da dobijamo prvi objekat u sopstvenom vlasništvu. Ovo će nam omogućiti da znatno proširimo našu programsku ponudu, jer ćemo zadržati naš programski prostor SKCNS Fabriku u Kreativnom distriktu odnosno Kineskoj četvrti, u kom ćemo i dalje raditi programe koji su više okrenuti ka alternativnim i supkulturnim izrazima, dok će nova zgrada biti primarno rezervisana za klasične, kamerne i slične koncerte, pozorišne predstave, književne večeri i mnoge druge programe okrenute ka studentskoj populaciji. Pored svega navedenog, u novu zgradu biće smeštene kancelarije i pomoćne prostorije za zaposlene, koje će biti opremljene najsavremenijom tehnikom, što će omogućiti odlične uslove za rad“, rekao je direktor SKCNS-a, Obrad Škrbić.

On je istakao da je saradnja sa firmom koja je projektovala zgradu od samog početka bila veoma zadovoljavajuća, te da su stručnjaci uvažili sve sugestije i želje SKCNS-a, kako bi prostor bio maksimalno funkcionalan. On je, takođe, izrazio zahvalnost predsedniku Pokrajinske vlade Igoru Miroviću i gradonačelniku Novog Sada, Milošu Vučeviću, što su prepoznali potrebu SKCNS-a za prostorom koji će, u programskom smislu, moći da u potpunosti odgovori na potrebe za kulturnim i umetničkim sadržajima namenjenim pre svega studentskoj, ali i opštoj populaciji.

„Studentski kulturni centar Novi Sad je naša, univerzitetska ustanova od pokrajinskog značaja, koja nije imala svoj prostor i evo po prvi put u istoriji Univerziteta, Studentski kulturni centar će za dve godine koristiti prostor sa novim sadržajima, novim programima. Posle šest godina zajedničkog rada sa Vladom Srbije, sa Gradom Novim Sadom, posle završenog Naučno-tehnološkog parka, posle veoma dobrog napretka radova na izgranji zgrade Biosensa, ponovo smo na Univerzitetu. Zadovoljstvo je videti da naš Univerzitet napreduje, i da će SKC Novi Sad obogatiti svoj program sadržajima koji su do sada nedostajali. Pokrajinska vlada je za ove radove izdvojila preko 650 miliona dinara i verujem da će izvođač radova, koji se pokazao i na drugim gradilištima kao veoma kvalitetan, realizovati ovaj posao u planiranom roku“, istakao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović.

Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević napomenuo je da je nova zgrada SKCNS-a veliki poduhvat koji Pokrajinska vlada finansira, te da je važno da će SKCNS dobiti objekat u punom kapacitetu u svom valsništvu.

„Grad Novi Sad je, kao partner Studentskog kulturnog centra, ali i svih drugih u gradu, investirao u SKCNS Fabriku u Kineskoj četvrti, odnosno Kreativnom distriktu. To je prostor u kom Studentski kulturni centar organizuje koncerte, pozorišne predstave, više alternativne kulturne scene, a ovde će biti nešto što više vuče na mejnstrim, odnosno više na akademski deo aktivnosti SKCNS“, dodao je Vučević.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

STUDENTSKI KULTURNI CENTAR NOVI SAD