Otvorena izložba „Osamdesete“ u „Svilari“

Izložba „Osamdesete“ otvorena je sinoć u velikoj sali Kulturne stanice “Svilara”, a izložbu je pod pokroviteljstvom Ambasade Velike Britanije pripremio kreativni tim Studentskog kulturnog centra Novog Sada predvođen autorkom, akademskom slikarkom Ivanom Đukić. Otvaranju su prisustvovali ambasadorka Velike Britanije u Srbiji, Šan Makleod i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.

Ova izložba prikazuje uticaj koji su britanska muzika, umetnost, nauka i sport imali na društveni život u Srbiji, odnosno tadašnjoj Jugoslaviji, osamdesetih godina prošlog veka. Iz ovih kontakata su se kasnije razvili zajednički projekti, primeri umetničke i druge saradnje, a ostvaren je i trajan uticaj na lokalne scene, akademsku i umetničku zajednicu. Izložba obuhvata panele na kojima su fotografije gostovanja i poseta brojnih britanskih pisaca, reditelja, umetnika, naučnika i sportista. Tu su ekskluzivne fotografije sa koncerata Eltona Džona, Dajr Strejts, Motorhed, Pitera Grina i drugih.


U Muzeju savremene umetnosti u to doba gostovala je izložba skulptora Beri Flanegana, potom fotoreportera Bilija Branta, grafika Džima Kejva, a na pozorišnoj sceni osamdesetih neretka pojava bila su gostovanja najpoznatijih britanskih trupa u predstavama „Surovi vrt“, „San letnje noći“ i „Klovnovi“. Deo postavke su i nezaobilazne fotografije koje svedoče o fudbalskim utakmicama srpskih i engleskih timova, kao i reprezentacija Ujedinjenog Kraljevstva i Jugoslavije.

Ova izložba je do sada prikazana samo jednom prilikom, i to zvanicama koje su prisustvovale obeležavanju Kraljičinog rođendana u Beogradu u leto 2019. godine. Ovoga puta postavljena je u sklopu događaja Popap odnosno „pokretne“ ambasade kojim Britanska ambasada u Srbiji svoj rad želi da približi građanima ali i da istakne brojne uspešne projekte koje realizuje uz podršku partnerskih institucija, organizacija i pojedinaca iz Novog Sada. Izložba „Osamdesete“ može da se pogleda do nedelje, 4. jula.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

STUDENTSKI KULTURNI CENTAR NOVI SAD