„Упад“ је нови позоришни фестивал који покреће Установа Студентски културни центар Нови Сад. „Упад“ се одржава од 30.10. до 8.11. 2019. године у Новосадском позоришту Újvidéki Színház и Гимназији “Лаза Костић”.
Овај фестивал је део активности на међународном ЕУ пројекту BeSpectACTive!2 у коме СКЦНС учествује као партнерска организација.

„Упад“ представља специфичан концепт фестивала чију су селекцију програма направили активни млади гледаоци. Наиме, група младих Селектора предложила је и селектовала све представе које ће бити изведене на овом фестивалу. Поред селекције представа, креирали су назив Фестивала, а поверена им је и улога модератора разговора са ауторима који ће се водити након сваке представе. Селектори су група коју је СКЦНС формирао за потребе научно-уметничког пројекта BeSpectACTive!2 који се бави развојем публике.

Програм Фестивала:
Новосадско позориште / Újvidéki Színház  / 20.00 часова

30.10.2019. „Наши преци, једите са нама“ – Пулс театар, Лазаревац и НП Стерија, Вршац

Наши преци, једите са нама

31.10.2019. „Јесте ли за безбедност?“ – Народно позориште у Београду  https://tinyurl.com/y359obwh

2.11.2019. „Североисток“ – Беоарт и Битеф театар                                https://tinyurl.com/y3a6lkav

5.11.2019. „Талас“ – Омладинско позориште „Дадов“                  https://dadov.rs/predstave/talas/

6.11.2019. „О с(а)вести“ – Хлеб театар, Београд                                          https://tinyurl.com/yxjgoy54

7.11.2019. „Рубиште“ – Шабачко позориште                  https://hocupozoriste.rs/predstave/rubiste

Гимназија “Лаза Костић” / 20.00 часова

8.11.2019. “Мртво море за почетнке” – Гимназија из Лебана              https://tinyurl.com/y3l2vtzt

Принципи на којима је конципиран Фестивал:

  • брисање граница између професионалног и омладинског театра, између институционалног и ваниституционалног театра;
  • млада публика, као селектор и креатор програма;
  • друштвена инклузија и развој публике из маргинализованих група младих са смањеним могућностима;
  • развој критичког мишљења и друштвене дебате и
  • нема такмичења ни награда.

Након сваке представе публика ће имати прилику да учествује у дебати са ауторима, а разговор ће модерирати наши Селектори.

Улазнице за представе можете купити по цени од 500.00 динара на благајни позоришта и путем Gigs Tix продајне мреже. Цена комплет улазница за свих седам представа износи 2.500,00 динара. За студенте и ученике средњих школа смо припремили попуст, са ценом улазнице за појединачну представу 300.00 динара, а комплет улазница се може купити за 1.500,00 динара. Напомена: Комплет улазница може се купити искључиво путем Gigs Tix продајне мреже!

О ПРОЈЕКТУ:

BeSpectActive!2 jе међународни пројекат који се реализује у оквиру ЕУ програма Креативна Европа – Култура, и који окупља 19 партнера из 15 земаља широм Европе. Установа Студентски културни центар Нови Сад је један од партнера који учествује у овом пројекту.
У фокусу Пројекта је развој активне публике и партиципација, као и међународна мобилност уметника. Сваки партнер у својој земљи оснива и развија групу „активних гледаоца“, тзв. „селектора“, са којима ради током наредне четири године. Поред формирања групе селектора, активности су и копродукције позоришних представа. Током четири године сви пројектни партнери ће продуцирати по једну представу. До почетка новембра отворен је Kонкурс СКЦНС за прикупљање предлога представа. Позив је отворен за све позоришне куће, трупе, како професионалне тако и аматерске, омладинске и остале организације које имају адекватну идеју. Продукција представе је планирана током 2020. и почетком 2021. године, а премијера током пролећа 2021. године. Након што се прикупе предлози путем расписаног Конкурса, селектори ће извршити ужу селекцију, а коначну одлуку о избору представе која ће бити продуцирана донеће сви пројектни партнери заједно. Аутори одабране представе путоваће на уметничке резиденције, како би радили на истраживању и развоју представе.

Пројекат је подржан од стране Министарства културе и информисања РС и Фондације „Нови Сад 2021 – Европска престоница културе“.

Детаљније информације о пројекту можете погледати путем веб-сајта www.bespectactive.eu