Студентски културни центар у Новом Саду (СКЦНС) као партнерска организација учествује у пројекту „BeSpectactive!“ који се реализује у оквиру ЕУ програма Креативна Европа – Култура. Више информација о пројекту можете наћи на интернет страници www.bespectactive.eu.

У оквиру пројектних активности у периоду од 20. до 30. октобра 2019. године биће реализована друга уметничка резиденција у Новом Саду. У том периоду СКЦНС угостиће шесторо уметника из позоришне трупе Nesterval из Аустрије. Ова резиденција је део активности на међународној копродукцији представе под називом „Збогом Крајски“.  Продуцент представе је културни центар BRUT из Беча, Аустрије. Партнери су СКЦНС, Cafe de las Artes Teatro из Сантандера-Шпанија, Capotrave Kilowatt из Италије. Представа ће 21. априла 2020. године имати премијеру у Бечу, а у Новом Саду ће гостовати током 2021. године.

Током десетодневне резиденције у Новом Саду уметници ће вршити истраживање и радити на развоју представе. Истраживање подразумева сарадњу са уметницима који су се бавили темом социјализма и интервјуисање сведока времена, односно грађана/ки који су током 70-их и 80-их година живели у доба социјализма.

Позивамо све заинтересоване уметнике/це који су у свом досадашњем раду обрађивали тему социјализма да се пријаве како бисмо их повезали са позоришном трупом из Беча.  Такође позивамо и све заинтересоване сведоке времена 70-их који су вољни да разговарају са уметницима и посведоче о времену и изазовима које је носио живот појединца и заједнице у социјалистичком уређењу једне државе.

Сви заинтересовани могу да се јаве на е-адресу bespectactivens@gmail.com или позову Бојана Милосављевића, уметничког директора на пројекту на телефон 064 64 23 685.

Позадина представеЗбогом Крајски

Бруно Крајски је био аустријски политичар који је преузео председавање аустријском социјалдемократском партијом 1967. године. (https://sr.wikipedia.org/sr-el/Бруно_Крајски)

Одмах на почетку развио је свеобухватни програм реформи „За модерну Аустрију“, познату као „Кампања 1.400 стручњака“. Изложио је основне принципе економске, социјалне, правне и образовне политике, што је касније обликовало ране године рада његове канцеларије.

Крајски 1968. шаље стручњаке у разне Европске земље да истраже аспекте демократије и да истраже како заштитити социјализам или, још боље, осетљиво добро демократије.

Међу тим стручњацима је и његова великa следбеница, др Гертруд Нестервал. Њена основна идеја је створити сигурно место где демократске и социјалистичке вредности могу преживети нетакнуте од спољашњег света.

Током својих путовања по Србији, Италији и Шпанији, др. Гертруда Нестервал развија Крајски тест, експеримент који има за циљ да идентификује људе који најбоље представљају социјалистичке вредности. Тест који се делом састоји од социјално-емпиријских практичних примера, али делом и од прилично спорних задатака, коначно је реализован. Под покровитељством Бруна Крајског, др Гертруда Нестервал се укњучује са младим пролетерима у тајни пројекат „Untermödling“ и оставља мужа и трогодишњег сина Јонаса иза себе.“

Претходни рад уметника можете погледати на овом линку www.nesterval.at

Основне информације о пројекту „BeSpectactive!“:

  • одобрен је у оквиру позива за велике пројекте сарадње
  • траје 4 године (2019.-2022.)
  • укључено је 19 партнерских организација из 15 држава
  • основна тема је развој активне публике и партиципација, као и мобилност уметника

Током четири године трајања пројекта планирана је продукција 15 представа. Представе су замишљене као интернационалне копродукције у којима учествује неколико партнерских организација из неколико држава ЕУ. Током рада на свакој представи планирана је реализација 3 уметничке резиденције у различитим државама.

Пројекат „BeSpectactive!“ подржан је од Министарства културе и информисања Републике Србије.