Студентски културни центар у Новом Саду позива заинтересоване уметнике и организације да учествују на Конкурсу за међународну коопродукцију представе у оквиру ЕУ пројекта BeSpectACTive!2.

Позив за прикупљање предлога пројеката је отворен од 1. jуна до 1. новембра 2019. године. На овом линку налази се пријавни формулар  који је потребно попунити на енглеском језику и послати путем имејла bespectactivens@gmail.com.

За све додатне информације и консултације можете писати на bespectactivens@gmail.com.

Могуће је и заказивање консултативног састанка ради детаљнијег и прецизнијег упознавања са концептом планиране продукције и пројекта BeSpectАCTive!2.

Контакт особа: Бојан Милосављевић 064 64 23 685

Продукција представе је планирана током 2020. године и почетком 2021. године, а премијера током пролећа 2021. у оквиру програма „Европcке престонице културе Нови Сад 2021“. За продукцију у Новом Саду пројектом су планирана финансијска средства у износу од 15.500 евра + трошкови три уметничке резиденције од 11 дана у Будимпешти, Прагу и Монпељеу. Пројектом су планирана и средства за гостовање представе након премијере у другим партнерским државама. Ансамбл представе може имати до шест особа.

Пројекат BeSpectACTive!2 је подржан од Министарства културе и информисања Републике Србије.

Студентски културни центар у Новом Саду, као партнерска организација учествује у пројекту BeSpectactive!2 који се реализује у оквиру ЕУ програма Креативна Европа – Култура. Носилац пројекта је италијанска организација Kilowatt фестивал. Више информација о пројекту можете наћи путем интернет странице www.bespectactive.eu.

Основне информације о пројекту:

  • одобрен је у оквиру позива за велике пројекте сарадње (),
  • траје четири године (2019-2022),
  • укључено је 19 партнерских организација из 15 држава и
  • основна тема је развој активне публике и партиципација.

Током четири године трајања пројекта планирана је продукција 15 представа. Представе су замишљене као интернационалне копродукције у којима учествује неколико партнерских организација из неколико ЕУ држава. Током рада на свакој представи планирана је реализација три уметничке резиденције у различитим државама.

Тема је слободна, али је битно да представе буду ауторске и партиципативне. Партиципативне значи да укључују специфични локални контекст заједница у којима се реализују уметничке резиденције, као и да буду интерактивне са публиком.

Једну од представа продуцираће СКЦ Нови Сад. Продукција представе је планирана током 2020. године и почетком 2021. године, а премијера током пролећа 2021. у оквиру програма Европке престонице културе Нови Сад 2021.

Процедура избора предлога представа које ће бити продуциране у оквиру пројекта је специфична. То значи да ће бити продуцирано 15 представа у 15 држава и да сваки партнер продуцира по једну представу. Сваки партнер прикупља предлоге пројекта у својој држави и представља их другим партнерским организацијама у оквиру заједничких интернационалних састанака који се повремено одржавају у различитим градовима. О избору предлога сваке представе која ће бити продуцирана у оквиру пројекта одлучују сви партнери гласањем на заједничким састанцима. О избору пројектног предлога за продукцију СКЦНС одлучиваће пројектни партнери на састанку у Кортријку (Белгија) који је планиран за половину фебруара 2020. године.