Треће издање међународног фестивала савременог плеса Tanz Platz у продукцији СКЦНС, услед реновирања Кинеске четврти и простора СКЦНС Фабрика, одржава се ван своје матичне сцене у КС „Свилара“ 5. септембра и у позоришној сали Гимназије „Лаза Костић“ 6. и 7. септембра 2019.

Фестивал отвара изложба 30 година Битефа „И даље у завери са позоришним духом“ дефинисана као мултимедијални догађај – изложени театар – изложба у театру, а посвећена је тридесетогодишњици постојања Битеф театра. Полазиште за изложбу, ауторке Весна Богуновић и Јелена Стојановић налазе, како у речима поздравног говора Мире Траиловић са отварања Битеф театра, тако и у богатој историји и широком спектру различитих

програмских делатности театра, чије су идеје, стратегије и поступци остварили изузетан и инспиративан значај за уметничку / теоријску / критичку сцену. Ауторке такође актуализују питање: Да ли је достигнут квалитет идеје оснивача и мисао да позориште треба да буде аутентичан одраз збивања у реалности као и да има моћ да утиче на промену свести гледалаца?

На програму централног (плесног) дела фестивала ће се наћи четири копродукције и уметници из Италије, Шпаније, Немачке, Колумбије, Новог Зеланда и Србије. Овај фестивал у Нови Сад доводи младе и успешне кореографе и плесаче, представљајући актуелне тенденције у савременом плесу.

Фестивал почиње представом из Србије Not The Right Leg, аутобиографским соло перформансом Данке Секуловић, циркуске акробаткиње суочене са професионалном повредом. Перформанс описује процес опоравка и све оно што он носи, постављајући кључно питање да ли је повређено извођачко тело и даље функционално извођачко тело. Режију потписује Ана Поповић.

Исте вечери представиће се и комад ослобађајујуће енергије и екстремне прецизности Рестраинт / Суздржавање, из Берлина, који долази као део селекције Аероwавес платформе најбољих 20 плесних радова у 2019. Комад чију кореографију потписује колумбијска уметница Лина Гомез са привременим боравком у Берлину, а изводе пољска плесачица Јулек Креуцер и бубњар Микеланђело Контини из Итаље поставља питања поновног измшљања и промишљања себе. Дело се одржава у јасно дефинисаном малом простору сцене, покрет је континуриан, али укроћен и вођен живим бубњарским бравурама.

Селекцију овогодишњих младих европских аутора у савременом плесу у Новом Саду обележиће и представљање младог, али већ етаблираног плесача/кореографа Џејмса Бачелора са ауторским делом Хyперспаце / Хипер свемир – дубинско путовање у најдаље тачке Космоса кроз истраживање метрике капацитета сопственог тела. Бачелор истражује простор сопствености физичког тела као и простора око  њега. Ово дело презентовано је широм света и заокупирало је публику на овогодишњем Бијеналу плеса у Паризу.

Фестивал Tanz Platz затвориће једна од најзапаженијих младих уметница из Шпаније Нурија Гују Сагара, која је 2018. добила бројна призањања за критички комад под називом Ликес / Лајкови. Како се лајкови које добијамо на друштвеним мрежама одржавају на наше понашање и тело? Свеж поглед на присуство телесног у дигиталном добу, Ликес истражује феномен обрада кореографија из музичких спотова популарне културе као и туторијале јоге на друштвеним мрежама. Пола туторијал, пола антрополошко истраживање Нурија нас води кроз физичко икуство са прстохватом ироније.

Улаз на све програме је бесплатан.

За потребе Фестивала организован је бесплатан превоз из Београда. Превоз је потребно резервисати најкасније до среде 4. септембра 2019. у 15ч на skcns@sezampro.rs. Број места је ограничен.

САТНИЦА

05.09.2019. Културна станица „Свилара“

19ч Отварање изложбе 30 година Битефа „И даље у завери са позоришним духом“

06.09.2019. Позоришна сала Гимназије „Лаза Костић“

20ч Нот Тхе Ригхт Лег (трајње 40 минута)

21ч Рестраинт (30 минута)

Разговор са уметницима, одмах по завршетку представе.

07.09.2019. Позоришна сала Гимназије „Лаза Костић“

20ч Хyперспаце (45 минута)

21ч Ликес (50 минута)

Разговор са уметницима, одмах по завршетку представе.

Извршни продуцент фестивала је Студентски културни центар у Новом Саду. Фестивал су подржали и мрежа Аероwавес, Програм „Креативна Европа“ Европске уније, Министарство културе и информисања, Покрајински секретаријат за културу и Европска престоница културе Нови Сад.