Треће издање међународног фестивала савременог плеса Tanz Platz у продукцији СКЦНС, услед реновирања Кинеске четврти и простора СКЦНС Фабрика, одржава се ван своје матичне сцене у КС „Свилара“ 5. септембра и у позоришној сали Гимназије „Лаза Костић“ 6. и 7. септембра 2019.

Фестивал отвара изложба 30 година Битефа „И даље у завери са позоришним духом“ дефинисана као мултимедијални догађај – изложени театар – изложба у театру, а посвећена је тридесетогодишњици постојања Битеф театра. Полазиште за изложбу, ауторке Весна Богуновић и Јелена Стојановић налазе, како у речима поздравног говора Мире Траиловић са отварања Битеф театра, тако и у богатој историји и широком спектру различитих

програмских делатности театра, чије су идеје, стратегије и поступци остварили изузетан и инспиративан значај за уметничку / теоријску / критичку сцену. Ауторке такође актуализују питање: Да ли је достигнут квалитет идеје оснивача и мисао да би позориште требало да буде аутентичан одраз збивања у реалности, као и да има моћ да утиче на промену свести гледалаца

На програму централног (плесног) дела Фестивала наћи ће се четири копродукције и уметници из Италије, Шпаније, Немачке, Колумбије, Новог Зеланда и Србије. Овај фестивал у Нови Сад доводи младе и успешне кореографе и плесаче, представљајући актуелне тенденције у савременом плесу.

Фестивал почиње представом из Србије Not The Right Leg, аутобиографским соло перформансом Данке Секуловић, циркуске акробаткиње суочене са професионалном повредом. Перформанс описује процес опоравка и све оно што он носи, постављајући кључно питање да ли је повређено извођачко тело и даље функционално извођачко тело. Режију потписује Ана Поповић.

Исте вечери представиће се и комад ослобађајујуће енергије и екстремне прецизности Restraint (Суздржавање), из Берлина, који долази, као део селекције Аеrоwаves платформе најбољих 20 плесних радова 2019. године. Комад, чију кореографију потписује колумбијска уметница Лина Гомез са привременим боравком у Берлину, а изводе га пољска плесачица Јулек Креуцер и бубњар Микеланђело Контини из Италије, поставља питања поновног измишљања и промишљања себе. Дело се одржава у јасно дефинисаном малом простору сцене, покрет је континуриан, али укроћен и вођен живим бубњарским бравурама.

Селекцију овогодишњих младих европских аутора у савременом плесу у Новом Саду обележиће и представљање младог, али већ етаблираног плесача и кореографа Џејмса Бачелора и његовог ауторског дела Hiperspace (Хипер свемир) – дубинско путовање у најдаље тачке космоса, кроз истраживање метрике капацитета сопственог тела. Бачелор истражује простор сопствености физичког тела, као и простора око  њега. Ово дело презентовано је широм света и заокупирало је публику на овогодишњем Бијеналу плеса у Паризу.

Фестивал Tanz Platz затвориће једна од најзапаженијих младих уметница из Шпаније Нурија Гују Сагара, која је 2018. године добила бројна призањања за критички комад под називом Likes (Лајкови). Како се лајкови које добијамо на друштвеним мрежама одржавају на наше понашање и тело? Свеж поглед на присуство телесног у дигиталном добу, Likes истражује феномен обрада кореографија из музичких спотова популарне културе, као и туторијале јоге на друштвеним мрежама. Пола туторијал, пола антрополошко истраживање кроз које нас Нурија води симболизује физичко икуство са прстохватом ироније.

Улаз на све програме је бесплатан.

За потребе Фестивала организован је бесплатан превоз из Београда. Превоз је потребно резервисати најкасније до среде 4. септембра 2019. у 15.00 часова на skcns@sezampro.rs. Број места је ограничен.

САТНИЦА

5.9.2019. Културна станица „Свилара“

19.00 часова отварање изложбе 30 година Битефа „И даље у завери са позоришним духом“

6.9.2019. Позоришна сала Гимназије „Лаза Костић“

20.00 Not the Right Leg  (трајње 40 минута)

21.00 Restraint (30 минута)

Разговор са уметницима, одмах по завршетку представе.

7.9.2019. Позоришна сала Гимназије „Лаза Костић“

20.00 Hiperspace (45 минута)

21.00 Likes (50 минута)

Разговор са уметницима, одмах по завршетку представе.

Извршни продуцент Фестивала је Студентски културни центар у Новом Саду. Фестивал су подржали и мрежа Аеrоwаvеs, Програм „Креативна Европа“ Европске уније, Министарство културе и информисања, Покрајински секретаријат за културу и Европска престоница културе Нови Сад.