Someone from Home / Неко од куће

  – in the sense of belonging to Europe –

„Неко од куће“ је међународни плесни пројекат који се реализује у оквиру ЕУ програма Креативна Европа, у периоду од јула 2018. до децембра 2019. године.  Пројекат се бави кулурним наслеђем подунавских Шваба, комбинујујући традиционални са савременим плесом.

Партнери који су укључени у овај пројекат су:

  • Студентски културни центар Нови Сад, као носилац пројекта из Србије,
  • Silk Fluegge – Verein zur Förderung von Urbanem und Zeitgenössi из Аустрије ,
  • Арт Линк фондација из Бугарске и
  • Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely из Румуније.

Током пројекта реализоване су четири резиденције на којима су уметници сарађивали са сведоцима културног наслеђа подунавских Шваба, али и са публиком и припремали материјал за завршну радионицу и премијеру финалне представе. Сваки од партнера ће у својој земљи извести завршни плесни догађај, тј. радионицу и представу.

Током читавог пројекта присутан је и видео уметник, чији је задатак да сними целокупан процес одвијања пројекта, као што су специфичне плесне радионице, пробе развијања материјала за покрет, комбинован од народне игре и савременог плеса, разговори са сведоцима и историчарима, интеракција са публиком итд. На овом линку можете погледати инсерт из видео-снимка.

Прва премијера, од укупно четири, одржана је 27. јула 2019. у Аустрији. Догађај је почео у касним поподневним часовима на радионици, а финале је одржано у 21.00 час у оквиру фестивала Sunnseitn Tanzlust. Галерију фотографија можете погледати на овом линку.

Следећа премијера оджаће се у Темишвару, 30. августа 2019. године, затим 15. септембра у Софији, а у Новом Саду 18. септембра 2019. године.