Студентски културни центар у Новом Саду, као партнерска организација учествује у пројекту BeSpectACTive!2 који се реализује у оквиру ЕУ програма Креативна Европа – Култура. Више информација о пројекту можете наћи путем интернет странице www.bespectactive.eu.

У оквиру пројектних активности у периоду од 24. јуна до 2. јула 2019. године одржана је прва уметничка резиденција у Новом Саду. СКЦНС је угостио петоро уметника из Мултиарт центра Bakelit из Будимпеште. Ова резиденција је део активности на међународној копродукцији представе НИБИРУ. Главни продуцент представе је Bakelit, а партнери су СКЦНС, Tanec из Прага  и уметнички центар BUDA из Кортријка из Белгије.

     

Премијера представа биће изведена 13. децембра 2019. године у Будимпешти, а у Новом Саду ће гостовати током 2021. године у оквиру програма Европске престонице културе. Резиденције је одржана у Новосадском позоришту Ujvideki Szinhaz, током пет дана трајања поред уметника из Будимпеште, учествовало је и десет девојака узраста од 8 до 19 година. Последњег дана резиденције уприличена је презентација радионице отворена за публику.

Више о самој представи “Нибиру”:
Легенда каже да је Нибиру десета планета Сунчевог система, која ће приликом судара са Земљом окончати облике живота какве познајемо. Полазећи од ове претпоставке, перформанс истражује шта би се још могло догодити на Земљи након тога. Стварне и фиктивне бриге око планете, несигурности детињства и ритуали постајања одраслим стављају се у разиграни, фантастични оквир. Уместо страха, овај пут крај света је територија снова и утопије. Нибиру нуди могућност оживљавања света након човечанства, где предрасуде и искљечење морају бити замењени креативношћу и спонтаним деловањем.

Нибиру је креативни процес који се заснива на претпоставкама и визијама и који доноси закључке о будућности човечанства и Земље. Уметници Тамара Софија Вадас, Абрис Грилус и Мартон Емил Тот раде са децом на пројекту који ће представити деца. Укључени су плес, звук, визуелна уметност, као и облик плеса, који представља оквир за апстракцију. Представа не истражује ситуације, већ охрабрује децу која учествују да пронађу начине изражавања на апстрактнијем нивоу.

Претходни рад уметника можете погледати на овом линку.