Студентски културни центар у Новом Саду, као партнерска организација учествује у пројекту BeSpectACTtive!2, који се реализује у оквиру ЕУ програма Креативна Европа – Култура. Носилац пројекта је италијанска организација Kilowatt фестивал. Више информација о пројекту можете наћи на интернет страници www.bespectactive.eu.

У оквиру пројектних активности у периоду од 24. јуна до 2. јула 2019. године биће реализована уметничка резиденција у Новом Саду. У том периоду СКЦНС угостиће петоро уметника из Мултиарт центра Bakelit из Будимпеште. Ова резиденција је део активности на међународној копродукцији представе НИБИРУ. Главни продуцент представе је Bakelit, а партнери су СКЦНС, Tanec из Прага  и уметнички центар BUDA из Кортријка из Белгије. Представа ће 13. децембра 2019. године имати премијеру у Будимпешти, а у Новом Саду ће гостовати током 2021. године у оквиру програма Европске престонице културе.

Током резиденције у Новом Саду у сарадњи са Новосадским позориштем Ujvideki Szinhaz биће реализована петодневна радионица само за девојке узраста од 11 до 18 година. Радионица ће бити реализована у периоду 28. 6 – 2. 7. сваког дана од 11.00 до 17.00 часова на малој сцени позоришта Ujvideki Szinhaz. Последњег дана радионице у уторак 2. 7. од 16.00 часова биће орагнизована презентација радионице отворена за публику.

Позивамо заинтересоване девојке узраста од 11 до 18 година да се пријаве за учешће на радионици слањем имејла на адресу bespectactivens@gmail.com. Потребно је навести име и презиме, годиште и име школе.

Опис концепта представе НИБИРУ:

„Легенда каже да је Нибиру десета планета Сунчевог система, која ће приликом судара са Земљом окончати облике живота какве познајемо. Полазећи од ове претпоставке, перформанс истражује шта би се још могло догодити на Земљи након тога.

Стварне и фиктивне бриге око планете, несигурности детињства и ритуали постајања одраслим стављају се у разиграни, фантастични оквир. Уместо страха, овај пут крај света је територија снова и утопије. Нибиру нуди могућност оживљавања света након човечанства, где предрасуде и искљечење морају бити замењени креативношћу и спонтаним деловањем.

Нибиру је креативни процес, који се заснива на претпоставкама и визијама и који доноси закључке, о будућности човечанства и Земље. Уметници Тамара Софија Вадас, Абрис Грилус и Мартон Емил Тот раде са децом на пројекту који ће представити деца. Укључени су плес, звук, визуелна уметност, користимо облик плеса, као оквир за апстракцију. Представа не истражује ситуације, већ охрабрује децу која учествују да пронађу начине изражавања на апстрактнијем нивоу.“

Претходни рад уметника можете погледати на овом линку

Основне информације о пројекту:

  • одобрен је у оквиру позива за велике пројекте сарадње,
  • траје 4 године (2019-2022),
  • укључено је 19 партнерских организација из 15 држава и
  • основна тема је развој активне публике и партиципација, као и мобилност уметника

Током четири године трајања пројекта планирана је продукција 15 представа. Представе су замишљене, као интернационалне копродукције у којима учествује неколико партнерских организација из неколико држава ЕУ. Током рада на свакој представи планирана је реализација три уметничке резиденције у различитим државама.

Пројекат BeSpectACTive!2 је подржан од Министарства културе и информисања Р Србије